سیستم بانکی در آمریکا
سیستم بانکی در آمریکا یکی از موضوعات قابل توجه و بررسی در علم اقتصاد وهمچنین در برخی راهبردهای سیاسی است. از آنجاییکه آمریکا در دنیای امروز ابرقدرت اقتصادی و نظامی محسوب میشود، مطالعه و بازنگری دقیق سیستم بانکداری آن برای هرکشوری ضرورت دارد، چرا که رسیدن به چنین موفقیت و جایگاهی در دنیا از اهداف و آرزوهای اصلی و اساسی هرکشوری است. همانطور که میدانید بانک قلب هر اقتصادی است، به همین دلیل برای بررسی و مکاشفه اقتصاد آن کشور باید از بانکهای آن شروع کرد. از طرفی دیگر اقتصاد هرکشور ارتباطی حیاتی و مستقیم با سیاستهای آن کشور دارد. تمامی این نکات و دلایل ذکرشده بر اهمیت و ضرورت بررسی سیستم بانکی در آمریکا تاکید میکند.
انواع سیستم بانکی در آمریکا
سیستم های بانکداری امریکا و دیگر کشورها به طور کلی به دو دسته تقسیم میشوند:
- خصوصی
- دولتی
در بانکهای خصوصی یک فرد یا مجموعه و موسسهای به طور مستقل و بارعایت تمام قوانین مربوط به بانکداری اقدام به تاسیس آن میکنند. درحالی که بانکهای دولتی زیر نظر دولت و یک بانک مرکزی است و مدیریت آن نیز با کنترل این نهادها صورت میگیرد.
انواع سیستمهای بانکی آمریکا را بر اساس فعالیتشان نیز میتوان دسته بندی کرد:
- بانک مرکز
- بانک سرمایه
- بانک تجارت و …
این بانکها و دیگر انواع آن بر مبنای کارکرد خود نامها و قوانین مجزایی دارند. بانک مرکزی مادر و کنترلکننده همه بانکها در آن کشور است. در مثال دیگر بانک سرمایه در خصوص تهیه و دادن تسهیلات به فعالیتها و پروژههایی از قبیل ساخت وساز یا پژوهشهای دانش بنیان و نوآورانه است. دیگر بانکها نیز هرکدام برای مسئولیت مربوط به خود اقدام میکنند.
تفاوت های سیستم بانکی آمریکا
یقینا سیستم بانکداری در آمریکا با کشور ما و حتی با دیگر کشورهای غرب نیز بسیار متفاوت است، و درواقع همین تفاوت است که قدرت اقتصادی بودن را تعیین میکند. یک نمونه بسیار ساده از این تفاوت را میتوان در شیوههای سرمایه گذاری دید. در بانکداری اسلامی ربا وجود ندارد و برعکس وامها و تسهیلاتی تحت عنوان قرض الحسنه به افراد اعطا میشود. از طرفی دیگر مواردی وجود دارد که در سیستم بانکداری آمریکا دیده میشود ولی در بانکداری اسلامی وجود ندارد مانند مبارزه با اختلاص و پولشویی.
در سیستم بانکداری آمریکا قانونی وجود دارد مبنی بر اینکه تمام افراد باید برای درامد و دارایی خود سندی معتبر و دلیلی موجه داشته باشند که داشتهشان را از کجا و به چه دلیل به دست آوردهاند. این قانون سال هاست که در این ایالت درحال اجرا است و به همین دلیل خبری از حقوقهای نجومی و غارت مال مردم به کشورهای دیگر وجود ندارد. شاید یکی از دلایل تبدیل شدن این کشور به یک ابر قدرت جهانی قوانینی از این قبیل باشد.
سیستم بانکداری و علوم مرتبط با آن
شاید در نگاه اول اینطور به نظر برسد که علم مطالعه بانکداری تنها مربوط به علوم اقتصادی می شود و ارتباطی با دیگر رشتهها و زمینهها ندارد. درحالی که علم بانکداری با بسیاری از رشتهها و حرفهها در ارتباط است برای مثال اقتصاد، مدیریت، حقوق،سیاست و … .
علم اقتصاد که پایه و اساس و درحقیقت الفبای بانکداری است و یادگیری و تسلط به این علم برای فهم سیستم بانکداری آمریکا و هرکشور دیگری ضروری است. مدیریت از این لحاظ به بانکداری متصل میگردد که برای گرداندن و برقراری یک نظام بانکی مهندسی و دقیق نیاز به مدیرانی آشنا با این سیستم است. به این خاطر است که در زیر مجموعههای علم مدیریت، شاخه ای به نام مدیریت بانکداری وجود دارد. حقوق نیز برای تربیت وکلای مالی برای حل مسائل قانونی بانک هاست. سیاست نیز که با هر زمینه و حرفهای در ارتباط است با اقتصاد و بعد به طور خاص با بانکداری ارتباط زیادی پیدا میکند.
چگونگی بررسی سیستم بانکی در آمریکا
برای شروع این بررسی باید در ابتدا باید کمی به یادگیری زبان انگلیسی بپردازیم و تا حدودی به اصطلاحات متداول در بانکداری تسلط یابیم. مسلما میدانید که زبان انگلیسی، زبان جهانی و بین المللی است که سازمانهای جهانی مانند سازمان ملل متحد و دیگر اتحادیههای جهانی با این زبان برگزار و اجرا میگردند. از طرفی دیگر زبان انگلیسی، زبان کشورهای بزرگی چون ایالات متحده آمریکا، کانادا، انگلستان و دیگر ایالات متحد با این کشور است. با توجه به تمام این جوانب باید تاکنون دریافته باشید که این زبان از اهمیت زیادی برخوردار و یادگیری آن بسیار واجب و ضروری است. آموزش زبان انگلیسی با بردیا یکی ازراههای فراگیری این زبان است که از ویژگیها و خصوصیات مختص به خود برخوردار است.
بعضی افراد برای مطالعه دقیق و انجام یک پژوهش جامع دربارهی نظام بانکداری آمریکا به این کشور سفر میکنند و برخی نیز برای کار در این سیستم بانکداری به آن مهاجرت میکنند، که در هرحال فراگیری زبان انگلیسی برایشان بیشتر اهمیت پیدا میکند که میتوانند از آموزشهای زبان انگلیسی با بردیا استفاده کنند.
شیوه کار سیستم بانکداری در آمریکا
سیستم بانکداری آمریکا مانند دیگر نظامهای بانکداری از بخشهای مجزا ولی در ارتباط باهم تشکیل شدهاست، مانند قسمت خزانهداری بانک، مدیرت بانک، قسمت پذیرش مشتری و… . هرکدام از این بخشها فعالیتهای بخصوصی انجام میدهند و نقشی مختص به خود ایفا میکنند. علاوه بر این هر حوزهای دراین مجموعه علوم و مهارتهای مشخصی میطلبد. برای مثال در بخش پذیرش بانک مهارت مشتریمداری و روابط عمومی بالا مورد توجه است، در حوزه خزانهداری بحث امنیت و حفاظت بانک مطرح است و یا بخش مدیریت که نیاز به سیاستهای ظریفانه دارد.
در چند دههی اخیر نظام اقتصادی و سیستم بانکداری آمریکا به دلیل بکارگیری خط مشیهای غلط دچار بدهیهای کلان و تورم شدیدی شدهاست. برخی علت این مشکلات را به چاپ پولهای بدون پشتوانه در سیستم بانکداری ایالت متحد آمریکا مرتبط میدانند و برای حل این مشکل دست به استقراض از دیگر بانک ها زدهاند که به نوبه خود منجر به بدتر شدن اوضاع اقتصادی در این کشور گردید.
سیستم بانکی آمریکا در ارتباط با دیگر نظام های بانکداری
یکی دیگر از خط مشیهایی که سیستم بانکداری این کشور در دستورکار خود قرار دادهاست، جلوگیری از انتقال پولهای کلان و مبالغ بسیار زیاد به دیگر کشور هاست. اگر به این کشور سفر کرده باشید یا با افرادی که در این ایالت زندگی میکنند در ارتباط باشید حتما متوجه شدهاید که امکان انتقال وجه در مقادیر زیاد به حساب های دیگر در دیگر کشورها ممکن نیست و این یکی دیگر از اقداماتی بود که دولت این کشور برای جاوگیری از خارج شدن پول کشور اتخاذ کردهاست.